top of page

werkwijze

Om de kwaliteit van de begeleiding te optimaliseren en te garanderen, komt een aanpak die aansluit bij de noden, mogelijkheden en het tempo van de cliënt voor mij op de eerste plaats. Het startpunt van de hulpverleningsrelatie is het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het verkennen van de moeilijkheden, waar we de eerste twee tot vier sessies aandacht aan zullen besteden. We gaan op zoek naar verbanden en factoren die op elkaar inspelen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van wat er speelt. Vervolgens selecteren we samen enkele doelen waarmee we in het verdere begeleidingsproces meer specifiek aan de slag gaan.

 

In dit proces wordt de context van de cliënt zoveel mogelijk betrokken. Dit om de overgang van wat we geleerd hebben tijdens onze sessies ook toe te kunnen passen in het dagelijkse leven. Hierbij staat een goede samenwerking met het kind, de jongere of de jongvolwassene en zijn ouders/context steeds centraal. Het gaat over samen op zoek gaan naar een aanpak die het best past bij wat de cliënt nodig heeft. Zo kan de cliënt bv. aangeven of de trucjes en oefeningen die meegegeven worden al dan niet werken en van daaruit wordt het zoekproces naar wat het best aansluit bij de noden van de cliënt verdergezet. Een ander voorbeeld is dat de cliënt kan uiten dat  bv. gesprekstherapie te intens of bedreigend aanvoelt, waardoor er besloten kan worden om meer indirecte werkvormen zoals creatieve en speltherapie in te schakelen. De cliënt kan dit uit eigen beweging doen, maar hier wordt doorheen het therapeutisch proces ook regelmatig naar gevraagd.

Daarnaast vind ik het van belang dat de aandacht vooral gaat naar de oplossing in plaats van naar het probleem. Deze manier van werken geeft de cliënt de mogelijkheid naar verandering toe te werken, i.p.v. gefocust te blijven op wat er misloopt. Om dit te bereiken is het nodig de cliënt en zijn context als expert te zien en de autonomie zoveel mogelijk bij de cliënt te laten. Hierbij vind ik het noodzakelijk te vertrekken vanuit de krachten, talenten en kwaliteiten van de cliënt en zijn context. Dit omdat ik erin geloof dat elk individu capaciteiten heeft die hij/zij kan omzetten in een positief ontwikkelings- of groeiproces.

hET THERAPEUTISCHE PROCES

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de noden en verwachtingen wordt er steeds eerst een kennismakingsgesprek ingepland.

  • Indien het gaat om een kind, vindt dit eerste gesprek plaats zonder het kind, zodat de (plus)ouder(s) hun verhaal kunnen doen zonder afleiding.

  • Indien het gaat om een jongere, vindt dit eerste gesprek plaats met de jongere alleen, de ouders alleen of beiden. Dit is afhankelijk van de vraag en gezinssituatie.

  • Indien het gaat om een volwassene, vindt dit eerste gesprek plaats met de volwassene alleen.

  • Indien het gaat over een vraag naar ouderbegeleiding, vindt dit eerste gesprek plaats met de ouders zonder het kind. Indien nodig, wordt er later nog een sessie ingepland om het kind te observeren.

 

Het doel van dit eerste gesprek is om alle achtergrondinformatie in kaart te brengen, tezamen met jullie verwachtingen en doelstellingen. Achteraf wordt er in samenspraak beslist of we een nieuwe afspraak maken of niet en om de therapie op te starten.

​

Als er beslist wordt om een nieuwe afspraak in te plannen, vindt deze - afhankelijk van de leeftijd van de cliënt - plaats met het kind, de jongere/de of de volwassene alleen. Het doel van dit gesprek is om elkaar te leren kennen en een eerste stap te zetten in de richting van een vertrouwensrelatie. Een vertrouwensrelatie tezamen met alle factoren (zowel wat goed als moeilijk loopt) die meespelen bij de moeilijkheden die ervaren worden, is dan ook de focus van de eerste drie tot vier sessies. Tijdens deze eerste en verdere sessies gaan we steeds gerichter en concreter te werk, waarbij de cliënt ook opdrachtjes en trucjes mee naar huis krijgt om met de moeilijkheden die ervaren worden om te gaan.

bottom of page